Röntgentutkimukset

Hammaslääkärin tekemään suun alueen tutkimukseen kuuluu olennaisena osana röntgenkuvaus. Digitaalisen kuvaustekniikan avulla kuvat näkyvät tietokoneruudulla muutamassa sekunnissa. Ilman röntgentutkimusta osa piilevistä hammasperäisistä tulehduspesäkkeistä voi jäädä huomaamatta.

Peruskuvauksena voidaan pitää OPTG-kuvausta (koko leuan röntgenkuvaus). Röntgenkuvasta nähdään hampaiston lisäksi mahdolliset leukaluussa olevat hoitoa vaativat muutokset sekä leukanivelten ja poskionteloiden tilanne. Jos ongelmana on leukanivelalueen kiputila, kuvausta voidaan täydentää leukanivelen liikkuvuutta tarkastelevalla lisäkuvalla. Tarvittaessa hammaslääkäri ottaa vielä pienempiä tarkennuskuvia, joista pystytään erottelemaan jo alle 0,5 mm kokoisia rakenteita.

Erikoistutkimuksia tarvittaessa hammaslääkärimme voivat tehdä lähetteen 3D-kartiokeilaröntgentutkimuksiin sairaalaan tai yksityissektorille.

Kaikki röntgentutkimukset ovat Kela-korvattavia. Otamme OPTG-kuvia myös vastaanoton ulkopuolelta tulevilla lähetteillä. Röntgenkuvat lausuu hammasradiologian erikoishammaslääkäri. Hammaskulmaan voi lähettää röntgenkuvia myös pelkästään lausuttavaksi tai kuvakonsultaatioon.

Aiheet OPTG-kuvaukselle:

  • hampaiston yleistarkastus ja hoidon suunnittelu
  • kasvokipu tai hammas-/leukaperäinen kipu
  • purentaperäiset kivut
  • viisaudenhampaan tai muun vaikeasti sijaitsevan hampaan poisto
  • implanttisuunnittelu